In het putje van de winter houden de vissers van de Lofoten-eilanden de horizon aandachtig in het oog, wachtend op het jaarlijkse “wonder”: de aankomst van de Skrei…

De visgronden zijn er niet alleen ijskoud en kristalzuiver, maar er passeren ook krachtige en gevaarlijke stromen.
In het begin van de jaren 1100 kwam de uitzonderlijke waarde van de Skrei ter ore
van Koning Øystein I Magnusson die zonder aarzelen Noorse Skreieen belasting uitvaardigde waarbij elke visser hem vijf van deze kostbare vissen moest afstaan. Men zegt dat er in 1896 meer dan 32000 vissers op de Skrei visten en dat men de “havens letterlijk kon oversteken zonder de voeten nat te maken”, gewoon door van de ene boot naar de andere te stappen. Tegenwoordig behoort de seizoensgebonden vangst van de Skrei nog altijd tot de belangrijkste visvangsten ter wereld.

Tijdens de paartijd van januari tot maart begeeft de Skrei zich naar zeer specifieke zones om er kuit te schieten. Dit fenomeen herhaalt zich al eeuwen lang… Miljoenen Skreis keren vanuit de Barentszee naar hun geboortewateren terug. In de loop van zijn zeereis in de doolhof van de fjorden wijzigt hij zijn voedings-patroon om zich overvloedig te voeden met lodden (kleinste soort van de zalm-vissen) en krill (planktonkreeftjes). Zo ontwikkelt hij een vast vlees, wit als de sneeuw van de gletsjers.

Sinds mensenheugenis, op dezelfde plaats en tijdens dezelfde periode, voltrekt zich een natuurlijk wonder ter hoogte van de Noorse kusten. De Skrei legt grote afstanden af tot aan het gebied van de Lofoten, alleen daar, om zich voort te planten. Op geen enkele andere plaats ter wereld vindt deze gebeurtenis plaats, en is geen ander punt op de wereldkaart waar de mens deze merkwaardige witte vis in zijn netten kan vangen.

De verfijndheid van zijn merkwaardig witte en verfijnde vlees maakt van de Skrei een uitzonderlijke vis die zich tot tal van culinaire bereidingen leent, zowel eenvoudige met een beetje boter en een gewone saus, als in gecompliceerdere gerechten. Overigens worden ook de lever, de eieren en de tong als een delicatesse beschouwd.

In het kader van een kwaliteitsprocedure ontwikkelde de Noorse Visindustrie een officieel label waarmee de echtheid en de “Premium” versheid van de Noorse Skrei die in België en Europa verhandeld wordt gegarandeerd kan worden.

De uiterst strikte criteria voor het verkrijgen van dit label houden zowel verband met het globale uitzicht van de vis als met alle stappen van de vangst tot de verzending naar de distributieplaatsen (vishandel, groothandel, restaurants).

Dit label wordt toegekend door een onafhankelijk certificeer-organisme, gemandateerd door de Noorse visindustrie.
Het garandeert de eindklant een aantal kwaliteitspunten waaronder:
1 Een vis met onberispelijk uitzicht (helder en stevig vlees) die verpakt werd.
2 Een perfect beheerste koudeketen (koeling tussen 0° en 4° vanaf de visvangst tot verpakking en levering).
3 Een geoptimaliseerde verpakking voor transport (ijs geplaatst onderin de doos en rond de nek van de vis).
4 Een perfecte opspoorbaarheid van de vis (viszone, naam van de visboot, tijdstip van aankomst van de vis bij de eenheid voor bewerking en verpakking).

[rescue_box color=”blue” text_align=”left” width=”100%” float=”none”]
Voor beschikbaarheid en prijzen kunt u met ons contact opnemen. 070-3547500[/rescue_box]

Translate »