De Nederlandse consument krijgt te weinig jodium binnen. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen, blijkt uit onderzoek van het UMCG. Een oplossing is volgens de wetenschappers meer vis eten.

Volgens het Voedingscentrum moeten volwassenen dagelijks 150 microgram jodium consumeren. Voor zwangere vrouwen geldt 200 microgram. Een tekort aan jodium kan leiden tot problemen met de gezondheid. Vooral voor de schildklier is de stof belangrijk, maar ook voor het immuunsysteem en afweer. Voor zwangere vrouwen kan het ernstige gevolgen hebben voor het kind, zoals problemen met de groei.

 

Jodium in vis
Volgens het onderzoek van Frits Muskiet (emeritus hoogleraar pathofysiologie), Janneke Dijck-Brouwer (universitair docent laboratoriumgeneeskunde in het UMCG) en emeritus hoogleraar voeding en gezondheid Gertjan Schaafsma (Wageningen Universiteit) krijgen Nederlanders te weinig jodium binnen. Zeeproducten bevatten veel jodium, dus meer vis eten kan helpen. Ze pleiten voor een landelijke campagne om meer vis, schelpdieren en zeewier te eten. “We wonen wel aan de zee, maar we maken er niet genoeg gebruik van”, vertelt Dijck-Brouwer aan RTV Noord. “Vis, maar ook zeevruchten, schelpdieren en zeewier bevatten veel jodium.”
Voedingsdeskundige Sharon Looyen valt haar bij op RTL Nieuws. “Alles uit de zee zouden we vaker moeten eten. Eigenlijk wil je er het liefst iedere dag iets van binnenkrijgen. Je zou dus al zeezout kunnen gebruiken in plaats van keukenzout.” Daarnaast is vis volgens Muskiet niet alleen goed voor de inname van jodium en selenium. “Je krijgt ook tal van andere goede stoffen binnen, zoals vitamines A, D en B12, ijzer, zink, koper en visolievetzuren”, zegt hij op de website van UMCG.

 

Brood
Volgens de onderzoekers is de vermindering van jodium in brood een van de redenen voor het tekort. Sinds 2008 zit er minder jodium in brood. Daarnaast eten consumenten ook minder brood. Sinds 2008 is de jodiumconsumptie met 30 procent gedaald. De onderzoekers pleiten daarom voor het verhogen van het jodium in brood. Ook adviseren ze vrouwen die zwanger zijn of willen worden om naast foliumzuur ook jodium te slikken.

 

Bron: Vismagzine -> UMCG / RTV Noord / RTL Nieuws
Translate »