Nederlanders eten meer vis dan vorig jaar. Gemiddeld aten we in ons land 9,5 kg vis per persoon. In de ranking van alle Europese landen staat ons land daarmee op de twaalfde plaats; een redelijk goed gemiddelde, al is dit voor een land dat grenst aan zee met veel verse, eigen aanvoer best opmerkelijk. Dit blijkt uit het onderzoek dat het Nederlands Visbureau jaarlijks laat verzorgen naar visconsumptie in Nederland door onderzoeksbureau GfK. Een terugblik op het jaar 2021-2022 leert onder meer dat men gemiddeld ook meer verschillende soorten vis eet, vooral buitenshuis.

Overall is de consumptie van vis, schaal- en schelpdieren over het jaar 2021-2022 (juni-juni) gestegen. Na een jaar waarin ook coronamaatregelen en de energiecrisis een rol speelden, een lichtpuntje. Terwijl de Nederlanders het jaar ervoor nog 9,3 kg per persoon per jaar aten, bleek dit het afgelopen jaar 9,5 kg te zijn.

Uit het onderzoek van GfK blijkt men gemiddeld ook meer verschillende soorten vis te eten, vooral buitenshuis, terwijl de top vijf lijst van meest gegeten vissoorten nog altijd wordt aangevoerd door zalm, tonijn, haring, kabeljauw en mosselen.
Een verdiepend onderzoek onder jonge gezinnen laat zien dat de meeste kinderen tussen acht en zestien jaar thuis mee-eten wanneer er vis op tafel staat en ruim de helft blijkt het eveneens lekker en gezond te vinden. Uiterlijk of vegetariër wensen spelen nauwelijks een rol.

Vis flink duurder
Uit een analyse van recente CBS-cijfers blijkt dat de eerste zeven maanden van dit jaar vis gemiddeld ruim 5% duurder werd. De totale inflatie in dezelfde periode bedroeg 8,5%, terwijl voedingsmiddelen in deze periode gemiddeld 8,1 procent duurder werden.

Binnen het vissegment dat het CBS bij voedingsmiddelen onderscheidt, stegen verse en gekoelde vis en bereidingen en conserven van vis in de eerste zeven maanden van dit jaar het meest in prijs. Verse en gekoelde vis werden vergeleken met dezelfde periode in 2021 6,5 procent duurder, de bereidingen en conserven van vis stegen met 6,8 procent. In de eerste zeven maanden stegen gerookte, gedroogde of gezouten vis het minst in prijs (+2,1 procent).

LINK NAAR HET VOLLEDIGE ARTIKEL OP VISBUREAU.NL, KLIK HIER
Translate »