Voor het eerst sinds 2016 is niet zalm, maar sliptong en kabeljauw uit onze eigen Noordzee de meest aangeboden vissoort op het Scheveningse strand. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Stichting Noordzeevis naar alle menukaarten van strandpaviljoens op Scheveningen.

De twee vissoorten winnen het nipt van zalm, een geïmporteerde en gekweekte vissoort die nog vaak wordt aangeboden op de menukaarten van de Scheveningse strandpaviljoens. Ook is het voor het eerst dat er meer hoofdgerechten met Noordzeevis in plaats van geïmporteerde vis op het menu staan.

Het is een klein verschil maar toch is bestuurslid Suzanne van der Pijl blij met de uitslag: ,,We timmeren al vier jaar hard aan de weg om Noordzeevis uit Scheveningen onder de aandacht te brengen bij de horeca en de consument. We hopen dat dit een kantelpunt is en dat er de komende jaren steeds meer Noordzeevis-gerechten op de Scheveningse menukaarten gaan verschijnen.”

Rode poon
,,Sliptong en kabeljauw zijn slechts een klein deel van het aanbod uit de Noordzee. Naast bekendere vissoorten als schol en tarbot, zwemmen er ook een heleboel nog onbekende vissen in de Noordzee die heel lekker zijn, zoals pieterman, mul, rode poon en wijting. We hopen in de komende jaren steeds meer van deze Noordzeevissoorten op het menu te zien verschijnen.’’

Strandtent Solbeach heeft dit jaar van de stichting de ‘Noordzeevis uit Scheveningen-award’ gekregen omdat zij de relatief onbekende rode poon aanbieden op de menukaart. Een vis die Stichting Noordzeevis graag vaker op menukaarten ziet verschijnen. Chef-kok Tobias Smallenbroek is erg blij met de wisseltrofee.

,,We hebben vier jaar geleden besloten om zalm en tonijn van de menukaart te halen en alleen nog maar te werken met vis van dichtbij. Deze trofee zien we als erkenning voor onze inzet.”


bron: ad.nl / Ilah Rubio

Translate »