De Nederlandse visafslagen hebben een topjaar achter de rug. Voor het eerst werd er voor meer dan 400 miljoen euro aan vis en garnalen omgezet.

De jaaromzet van de tien bij het Nationaal Overleg Visafslagen (NOVA) aangesloten visafslagen kwam uit op 401,1 miljoen euro. Met de Zoutkamper garnalenafslag er bij opgeteld is dat 418,5 miljoen euro. In 2015 was dat alles bij elkaar 325,5 miljoen euro. Een omzetstijging derhalve van 29 procent.

Het totale aanbod op de tien visafslagen was 107.473 ton. Zonder de garnalen betekent dat een aanvoerstijging van de vis van 88.472 naar 95.842 ton. Het garnalenaanbod nam iets af, maar de prijzen zorgden voor een recordomzet.

De garnalenafslagen gingen dankzij torenhoge prijzen sky-high, er werd voor meer dan honderd miljoen euro aan garnalen besomd. Den Oever profiteerde bovendien sterk van een bijzonder goed kreeftjesseizoen. IJmuiden en Scheveningen pakten veel winst dankzij met name de flyshootvloot.

Urk profiteerde van de scholcampagne in de noord en extra Vlaamse aanvoer; de Urker scholomzet steeg met 13,6 miljoen euro naar ruim 60 miljoen. De gemiddelde visprijs ging omhoog.

Den Helder en Vlissingen waren de enige afslagen die omzet verloren, omdat voorheen vaste aanvoerders elders gingen lossen.

  • bron: visserijnieuws.nl
  • Translate »