Na het Zeeuwse bodemcultuur mosselseizoen (meestal medio maart) schakelt onze mosselleverancier Aqua-Triton Mossel over naar de productie en leveringen van de Deense hangcultuur mosselen.
Deze mosselen worden, de naam zegt het al, hangend gekweekt in Denemarken, namelijk in de Limfjord.
De Limfjord is een langgerekte baai in Noord-Jutland in Denemarken die Vendsyssel-Thy van de rest van Jutland scheidt. De Limfjord heeft een oppervlakte van ongeveer 1700 km².
Aquamossel-Triton werkt exclusief samen met het Deense mosselbedrijf Wittrup Seafood. Dit bedrijf bevestigd jaarlijks mosselzaadjes aan touwen en netten en laat deze, verdeeld over verschillende gebieden, 1 tot 2 jaar in het water liggen zodat de mosselen kunnen groeien tot consumptiemosselen. Doordat de mosselen net onder het wateroppervlakte hangen krijgen ze veel voeding en zonlicht en groeien ze snel.
Hierdoor is de schelp wel wat dunner en brozer dan bodemcultuur mosselen. De eenjarige mosselen worden verkocht als sortering ‘Middel’ en de tweejarige als sortering ‘Groot’.
De mosselen worden met veel zorg vervoerd naar de productielocatie van Aquamossel-Triton in Yerseke en hier voor ons verpakt. Aangezien de schelpen iets brozer zijn dan bodemcultuur worden deze mosselen alleen verpakt in waterdichte verpakkingen; hierin blijven de mosselen steviger zitten in de verpakking en zorgt dit voor minder breuk dan in een traditionele jute zak.
Met de sortering ‘Groot’ heeft Aquamossel-Triton een uniek product voor zijn klanten! Bijna geen enkele andere mosselkweker is het tot op heden goed gelukt voldoende grote Deense hangcultuur mosselen te kweken.
Deze sortering is vooral geliefd bij de kenners en eters van de traditionele ‘Jumbo’ en ‘Imperial’ sorteringen die gebruikt worden in het Zeeuwse bodemcultuur seizoen. De kwaliteit van de Deense hangcultuur mosselen is de laatste jaren uitstekend. Het mosselvlees dat in de schelp zit is vol en romig; in percentage uitgedrukt wel ruim 30%. De kleur van de mosselen is mooi wit.
Aangezien de smaak van de Deense hangcultuur mosselen iets zoeter is dan die van de Zeeuwse bodemcultuur mosselen is het bij de bereiding aan te raden wat extra kruiden toe te voegen. Daarnaast adviseren wij om de mosselen niet te hard op te schudden aangezien de schelpen brozer zijn. Een kapotte mosselschelp doet anderzijds niets af aan de smaak